Με διψήφιο ποσοστό ανόδου κινούνται οι τιμές στην αγορά κατοικίας, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών της Geoaxis για το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι ζητούμενες τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων καταγράφουν αύξηση κατά 8,37% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά και 11,15% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η αύξηση στα παλαιότερα διαμερίσματα είναι μικρότερη και διαμορφώνεται σε 6,25% σε ετήσια βάση και 10,65% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Στην ανάλυσή της η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών σημειώνει ότι η άνοδος των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί και για τους επόμενους 12 μήνες, ίσως όμως με μικρότερη ένταση. Ενας βασικός λόγος που έχει επιταχύνει τον ρυθμό ανόδου των τιμών των νεόδμητων κατασκευών αφορά και τη σημαντική αύξηση του κατασκευαστικού κόστους τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει αρχίσει να ενσωματώνεται και στις τιμές πώλησης.

Μάλιστα, η πορεία των τιμών είναι τέτοια που πλέον οι αξίες έχουν ανακτήσει και με το παραπάνω τις απώλειες των τελευταίων ετών. Στις περισσότερες περιοχές οι ζητούμενες τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών είναι πλέον υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, στους Αμπελοκήπους ένα νεόδμητο διαμέρισμα πωλείται σήμερα αντί σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.800 ευρώ/τ.μ. το 2013, ενώ στο Μαρούσι η σημερινή τιμή διαμορφώνεται σε 2.267 ευρώ/τ.μ, από 2.060 ευρώ/τ.μ. το 2013. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο Π. Φάληρο (2.465 ευρώ/τ.μ. έναντι 2.330 ευρώ/τ.μ.), αλλά και στον Χολαργό (2.785 ευρώ/τ.μ. από 2.685 ευρώ/τ.μ.).

Του Νίκου Ρουσάνογλου

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα www.kathimerini.gr