Η απόφαση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή ένωση είχε ώς αποτέλεσμα πολλοί Βρετανοί να στραφούν στην ελληνική αγορά ακινήτου αξιοποιόντας τα πλεονεκτήματα του προγράμματος Golden Visa.

Απρόσμενη ζήτηση από επενδυτές που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να καταγράψει η ελληνική αγορά ακινήτων τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ακόμα και ελληνικό διαβατήριο σε βάθος χρόνου, προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα ανάμεσα στη χώρα τους και στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη της Henley & Partners αλλά και της Astons, γραφείων που ειδικεύονται στην επενδυτική μετανάστευση, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη λήψη άδειας παραμονής στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η άνοδος του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 50% σε ετήσια βάση για την Κύπρο και του 30% για την Ελλάδα, με τα αντίστοιχα προγράμματα «χρυσής βίζας» να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Κύπρου είναι εντονότερο επειδή, εκτός από την άδεια παραμονής, προσφέρεται και η δυνατότητα λήψης κυπριακής υπηκοότητας σε διάστημα μόλις έξι μηνών, αρκεί να αποκτηθούν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, το ελληνικό πρόγραμμα έχει μεν χαμηλότερο όριο επένδυσης για τη λήψη άδειας παραμονής (250.000 ευρώ έναντι 300.000 ευρώ της Κύπρου), ωστόσο η λήψη ελληνικής υπηκοότητας προϋποθέτει την επταετή παραμονή του επενδυτή στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το μέχρι σήμερα «παγωμένο», λόγω πανδημίας, πρόγραμμα «χρυσή βίζα» θα μπορούσε να επανεκκινήσει με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, προσθέτοντας μία ακόμα πολύ σημαντική χώρα μεταξύ των πιθανών επενδυτών.

Αλλωστε, οι αγοραστές ακινήτων από τη Μεγάλη Βρετανία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον κινητικών στην ελληνική αγορά κατοικίας επί σειρά ετών. Πλέον θα έχουν ένα ακόμα κίνητρο για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το κίνητρο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν υπολογιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον και πρόγραμμα για την προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ρύθμιση που έχει τεθεί σε εφαρμογή προβλέπει ότι όποιος συνταξιούχος πολίτης ξένης χώρας επιλέξει να μεταφέρει στην Ελλάδα τη φορολογική του έδρα θα πληρώνει φόρο εισοδήματος με πολύ χαμηλό συντελεστή 7% του ύψους της σύνταξης.

Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για 10 χρόνια. Εκτός από την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας όπου εκδίδεται και καταβάλλεται η σύνταξη, προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να διαμένει στην Ελλάδα τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως. Επίσης, πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Μάλιστα στη ρύθμιση προβλέπεται και ειδική προθεσμία, ήδη για το 2020, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων μεταφοράς φορολογικής κατοικίας την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή σήμερα. Στη συνέχεια οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους. Η εφαρμογή του μέτρου αρχίζει να ισχύει από το επόμενο φορολογικό έτος από το οποίο υποβάλλεται η αίτηση.

Του Νίκου Ρουσάνογλου

*To άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα  www.kathimerini.gr