Παρά την κρίση λόγω της πανδημίας, οι τιμές των ενοικίων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές, εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, έστω και αν ο ρυθμός της ανόδου αυτής έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και σε ορισμένες περιοχές έχουν καταγραφεί ακόμα και σταθεροποιητικές τάσεις στα ενοίκια. Ο Νίκος Ρουσάνογλου στο άρθρο που ακολουθεί περιγράφει αναλυτικά:

Συνεχίζονται τα «παράδοξα» στις ενοικιάσεις κατοικιών, παρά τη συγκράτηση των αυξητικών τάσεων των τιμών, ιδίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που ευνοήθηκαν και από το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, μετά την κατάρρευση των κρατήσεων για βραχυχρόνια καταλύματα και την εξ αυτής σημαντική άνοδο της προσφοράς διαμερισμάτων, στο Κουκάκι τα ενοίκια καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 7,7% σε σχέση με την προ διετίας τιμή και συνολικά 45,8% σε σχέση με το 2017!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία ερευνών αγοράς, από το δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX, η φετινή μέση τιμή ενοικίασης στη συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας διαμορφώνεται σε 7 ευρώ/τ.μ., από 4,8 ευρώ/τ.μ. το 2017. Στον αντίποδα, στην Εκάλη, η φετινή τιμή διαμορφώνεται σε 6,4 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας μια πολύ μικρή άνοδο της τάξεως του 3,2% έναντι του 2018, ενώ σε ορίζοντα τριετίας το ενοίκιο στην περιοχή έχει υποχωρήσει κατά 6,25%.

Πάντως, άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, φαίνεται πως έχουν ξαναβρεί την παλιά τους αίγλη, σε ό,τι αφορά την πορεία των ενοικίων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η ετήσια άνοδος στο Κολωνάκι άγγιξε το 8,7% και το 16,6% σε σχέση με το 2018, ενώ στον Λυκαβηττό τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 6,1% και 11%. Σε σχέση με το 2017, η αύξηση στο Κολωνάκι προσεγγίζει το 44%! Κατά 46,3% έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια στα Εξάρχεια, συγκριτικά με το 2017.

Δωδεκάμηνο
Σύμφωνα με την ανάλυση της RE/MAX για την πορεία των ενοικίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφεται αύξηση κατά 5,8%. Στην Αττική, η άνοδος αγγίζει το 6,7%, στη Θεσσαλονίκη μόλις 2% και στην υπόλοιπη χώρα το 5,7%. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5% τον τελευταίο χρόνο, έναντι αυξήσεων 5,4% στα βόρεια προάστια και 7,2% στα νότια προάστια, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στο λεκανοπέδιο. Για παράδειγμα, στο Ελληνικό και στη Βούλα, τα ενοίκια φέτος αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,2% και του 7,9%, αντιστοίχως.

Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, η επιστροφή αρκετών ακινήτων σε συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης (από βραχυχρόνια που ήταν μέχρι πρότινος) δεν έχει κατορθώσει να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα εικόνα στην αγορά ενοικίων, εκτός ίσως από το να περιορίσει το ράλι των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας. Εν ολίγοις, και παρά την κρίση λόγω της πανδημίας, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά σχεδόν σε όλες τις περιοχές, έστω και αν ο ρυθμός της ανόδου αυτής έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και σε ορισμένες περιοχές έχουν καταγραφεί ακόμα και σταθεροποιητικές τάσεις στα ενοίκια. Σύμφωνα με τη RE/MAX, «τα νέα δεδομένα που ισχύουν τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις ενοικιάσεις, όπως κάποιοι πίστευαν, αλλά το αντίθετο: μια σταθεροποίηση με ανοδικές τάσεις στη ζήτηση για ενοικίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις και στις τιμές».

Οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι, πλέον, έχει καταγραφεί μια δομική μεταβολή στην αγορά ακινήτων, καθώς ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση π.χ. με τη δεκαετία του 2000. Το υψηλό κόστος αγοράς κατοικίας και η απροθυμία πολλών νοικοκυριών να αναλάβουν τη δέσμευση ενός στεγαστικού δανείου διάρκειας 30 ετών σημαίνουν ότι οι περισσότεροι επιλέγουν τη λύση της ενοικίασης. Αυτή η σταθερά μεγάλη ζήτηση συντηρεί τα ενοίκια σε υψηλό επίπεδο, τάση που θα μπορούσε να αντιστραφεί (και να προκύψουν μειώσεις) μόνο αν η παρούσα κρίση διαρκέσει για αρκετά χρόνια ή αν αυξηθεί σημαντικά η προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση, ενδεχόμενο αρκετά μακρινό.

Βασικές επιλογές
Με βάση τα στοιχεία της RE/MAX, στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προτιμούν τα μικρά διαμερίσματα μέχρι δύο υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ανακαινισμένα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές. Στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές γύρω από αυτό, προτιμώνται διαμερίσματα μέχρι δύο δωματίων, ανακαινισμένα και ανεξαρτήτως παλαιότητας, εμβαδού 50-100 τ.μ., για όλες τις χρήσεις, με ενοίκιο που κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ.

Σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια, στην Αγία Παρασκευή και στη Ν. Ιωνία, προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 60-100 τ.μ., έως 20 ετών, με τις τιμές να κυμαίνονται από 400 έως 700 ευρώ. Σε περιοχές κοντά στον Πειραιά, όπως είναι ο Κορυδαλλός και η Νίκαια, εξακολουθούν να ζητούνται τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, εμβαδού 70-100 τ.μ. σε τιμές από 350 έως 700 ευρώ. Τέλος, σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως η Κηφισιά ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες 150-300 τ.μ., 20ετίας, με το ύψος του ενοικίου να είναι από 1.200 ευρώ και πάνω.

Του Νίκου Ρουσάνογλου

*To άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα  www.kathimerini.gr