Αύξηση αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια κατά 8,3% στο εξάμηνο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε η ζήτηση στεγαστικών δανείων τον Ιούλιο, αλλά και το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου, καθώς έπειτα από μακρά περίοδο αναστολής τα προηγούμενα χρόνια, τα νοικοκυριά σπεύδουν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, «κλειδώνοντας» την ίδια στιγμή τα χαμηλά σταθερά επιτόκια που ισχύουν σήμερα για μεγάλη χρονική διάρκεια.
Η τοποθέτηση άλλωστε σε ακίνητα δεν είναι μόνο διαχρονικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων, αλλά αποτελεί και ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, όταν τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν σχεδόν μηδενικά και ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Για αυτό τα νοικοκυριά καταφεύγουν στην αγορά ακινήτων είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα τις αποταμιεύσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια σε ό,τι αφορά τα νέα αιτήματα διατηρήθηκε τον Ιούλιο στα υψηλά επίπεδα του 6μήνου, καταγράφοντας άνοδο κατά 8,3%. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας αυξήθηκαν στις 3.900 από 3.600 τον Ιούλιο του 2021, ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης που είχε καταγραφεί το α΄ 6μηνο του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι αιτήσεις για νέο δανεισμό αυξήθηκαν επίσης κατά 8,3% και από 24.000 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ανήλθαν στις 26.000.


Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα νέα δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες τον Ιούλιο αυξήθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ από 88 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καταγράφοντας άνοδο κατά 7,9% και ανεβάζοντας τις νέες εκταμιεύσεις του 7μήνου στα 645 εκατ. ευρώ έναντι 438 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες εκταμιεύσεις εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο στα 130 εκατ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες έσπευσαν να εγκρίνουν αιτήσεις που είχαν δεχθεί τους προηγούμενους μήνες, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου και της ανάγκης βελτίωσης των επιδόσεων για νέα δάνεια, που αποτελεί το κύριο πεδίο ανταγωνισμού τους μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ειδικότερα οι εκταμιεύσεις το α΄ 6μηνο του έτους εκτινάχθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 57,1%.
Η υψηλή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ευνοήθηκε, σύμφωνα με αρμόδιες τραπεζικές πηγές, από το γεγονός ότι η άνοδος των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις νέες εκταμιεύσεις δανείων, στις οποίες κυριαρχούν τα χαμηλά ακόμη σταθερά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες και τα οποία σπεύδουν να «κλειδώσουν» οι δανειολήπτες, αναζητώντας προστασία από την ανοδική τάση που εμφανίζουν τα κυμαινόμενα επιτόκια. Mε βάση τα τιμολόγια που ισχύουν σήμερα, τα σταθερά επιτόκια ξεκινούν από 2,9% για μικρή διάρκεια 3 ετών και φθάνουν έως και 4,20% για μεγάλη διάρκεια 30 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ποσοστό πάνω από 90% των νέων δανείων συνάπτεται με σταθερό επιτόκιο 10ετούς διάρκειας.
Τη συγκράτηση των επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια σε χαμηλά επίπεδα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, με βάση τα οποία το μέσο επιτόκιο στη στεγαστική πίστη μειώθηκε τον Ιούλιο στο 2,84% από 2,85% τον Ιούνιο. Αιτία είναι ο υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για την αύξηση των μεριδίων τους στις νέες χρηματοδοτήσεις, που αποτελεί και τον προπομπό για την οριστική επιστροφή στην κερδοφορία. Αυτό είναι κόντρα στη γενικότερη ανοδική τάση των επιτοκίων, αλλά και στην πορεία των επιτοκίων στα υφιστάμενα υπόλοιπα, δηλαδή για δάνεια που έχουν δοθεί στο παρελθόν, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των οποίων αυξήθηκε –με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ– τον Ιούλιο στο 2,15% από 1,99% τον Ιούνιο. Η άνοδος «φωτογραφίζει» κυρίως τα δάνεια που έχουν δοθεί με κυμαινόμενα επιτόκια, τα οποία έχουν επηρεαστεί από την άνοδο του euribor 3μήνου, που συνεχίζει την ανοδική του πορεία και έχει αναρριχηθεί στο 0,654%. Οι προβλέψεις ανεβάζουν το euribor 3μήνου στο 1,8% έως τα τέλη του χρόνου από το σημερινό επίπεδο του 0,654%.

Της Ευγενίας Τζώρτζη

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα www.kathimerini.gr