Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, εγκαταλείπουν την πλατφόρμα βραχυχρόνιας εκμίσθωσης των ακινήτων τους και διαθέτουν και πάλι στην αγορά τα ακίνητά τους προς ενοικίαση ή και πώληση. Αναλυτική εικόνα αυτής της τάσης μπορείτε να δείτε στο παρακάτω άρθρο που αναδημοσιεύουμε από την Καθημερινή.

Στην αγορά κατοικίας, οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, ακόμα και σε δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας, συνεχίζουν να υποχωρούν. Οπως σημειώνουν στελέχη εταιρειών διαχείρισης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, έβαλαν «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες έτρεφαν ορισμένοι ιδιοκτήτες για την έστω και μερική αναπλήρωση μέρους των απωλειών από τους θερινούς μήνες. Ετσι, συνεχίζεται το κύμα εξόδου από τις πλατφόρμες, που πλέον προσεγγίζει τα 2.500 ακίνητα από τον προηγούμενο Φεβρουάριο στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των στοιχείων των δημοφιλέστερων εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αθήνα είναι σήμερα ενεργές 8.110 αγγελίες ακινήτων, έναντι σχεδόν 8.200 πριν από ένα μήνα και 9.000 στα τέλη Αυγούστου. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 καταγράφεται πτώση της τάξεως του 30%, καθώς 2.383 ακίνητα έχουν εξέλθει της αγοράς και επιχειρείται η αξιοποίησή τους μέσω συμβατικών μισθώσεων μεγαλύτερης διάρκειας.

Οπως προκύπτει, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν περιοχές περιφερειακά του εμπορικού τριγώνου (Ακρόπολη – Πλάκα – Μοναστηράκι). Με βάση τα στοιχεία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, η μείωση του αριθμού των αγγελιών σε περιοχές όπως το Παγκράτι και η πλατεία Αττικής είχε αγγίξει το 50% και 46% αντίστοιχα, συγκριτικά με την εικόνα του περασμένου Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, στο Κολωνάκι, η πτώση διαμορφώνεται σε 36%, στο Θησείο σε 28,5%, στον Νέο Κόσμο σε 25% και στα Εξάρχεια σε 31%.

Στον αντίποδα, στο Κουκάκι και το εμπορικό τρίγωνο, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αγγελιών, οι αντοχές είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, στο εμπορικό τρίγωνο, οι αγγελίες στα τέλη Οκτωβρίου διαμορφώνονταν σε 1.585 από 1.762 τον προηγούμενο Φεβρουάριο, υποχωρώντας μόλις κατά 11%. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της πτώση έχει σημειωθεί το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, καθώς μέχρι και το τέλος Αυγούστου ο αριθμός των ακινήτων ανερχόταν σε 1.716. Στο Κουκάκι, οι αγγελίες βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφουν πλέον πτώση της τάξεως του 18%, καθώς ο αριθμός τους έχει υποχωρήσει σε 824, από 973 στις αρχές του έτους και 909 στο τέλος του καλοκαιριού.

Του Νίκου Ρουσάνογλου

*To άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα  www.kathimerini.gr