Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών spitogatos.gr η καραντίνα δεν περιόρισε τη ζήτηση για ακίνητα. Στο αναλυτικό άρθρο του Νίκου Ρουσάνογλου που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες:

Θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ζήτησης εκπέμπει η αγορά κατοικίας, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, το 85% των υποψήφιων αγοραστών ή ενοικιαστών κατοικιών δεν προτίθεται να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει τις αποφάσεις του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, τόσο για τη μελλοντική πορεία της κτηματαγοράς όσο και για την ίδια την οικονομία, καθώς, αν μετριαστεί η αρνητική επίπτωση στην αγορά ακινήτων, είναι σαφές ότι θα επωφεληθούν και όλοι οι επιμέρους τομείς που τροφοδοτούνται από αυτή, αρχής γενομένης από τον κατασκευαστικό / οικοδομικό κλάδο, τις βιομηχανίες / βιοτεχνίες επίπλων, αλουμινίου, τις εμπορίες πλακιδίων, τους εργατοτεχνίτες κ.λπ.

Λίγοι αγοράζουν
Η έρευνα της Spitogatos.gr πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16.000 χρηστών της ιστοσελίδας κατά το διάστημα από τις 14 έως και τις 30 Απριλίου. Βάσει αυτής, παρά τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η COVID-19, μόνο το 15% των χρηστών δήλωσε ότι σκέφτεται να αναβάλει τα σχέδιά του για την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου.

Παράλληλα, βέβαια, σε ποσοστό 41% οι χρήστες αναφέρουν ότι ανησυχούν μεν, αλλά δεν σκοπεύουν να αναβάλουν τα σχέδιά τους παρά τις νέες συνθήκες, ενώ ένα επιπλέον 30% δηλώνει ακόμα πιο αισιόδοξο και ότι θα συνεχίσει την αναζήτηση ακινήτου.
Τέλος, το 13% απαντάει πως η κατάσταση δεν επηρεάζει καθόλου την απόφασή του, ενώ το 1% είχε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός ανέφερε ότι «με πολύ ενδιαφέρον διαπιστώσαμε ότι οι χρήστες μας συνεχίζουν ενεργά, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της επιβολής καραντίνας, όχι μόνο να αναζητούν ακίνητα, αλλά και να προχωρούν στο επόμενο βήμα της επαφής με τον αγγελιοδότη, με την ίδια ένταση με την περίοδο πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι χρήστες που απάντησαν τις πρώτες ημέρες της έρευνας ήταν λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με εκείνους που απάντησαν τις τελευταίες ημέρες της, δηλαδή κοντά στην ανακοίνωση της άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Συσσώρευση ζήτησης

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, στην παρούσα χρονική συγκυρία διαπιστώνεται υψηλό επίπεδο συσσωρευμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πώς αυτή θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων τους επόμενους μήνες.

Μεταξύ του 15% των χρηστών που πλέον κρίνει σκόπιμο να αναβάλει τη λήψη αποφάσεων είτε για την αγορά είτε για την ενοικίαση ακινήτου, το 60,5% αναφέρει ως βασικότερη αιτία την απειλή μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την αποπληρωμή του δανείου του ή άλλων υποχρεώσεών του. Το 20,2% αναφέρει ότι προσδοκά μείωση τιμών λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να προτιμάει να περιμένει προκειμένου να επωφεληθεί. Επίσης, το 12,1% ανησυχεί για τη σταθερότητα της εργασίας του, ενώ το 7,3% όσων ενδιαφέρονται για την αγορά κατοικίας δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να λάβει στεγαστικό δάνειο.

Αναζήτηση α΄ κατοικίας

Οσον αφορά τα κίνητρα των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά 59% αφορούν την αναζήτηση πρώτης κατοικίας, κατά 28,2% μετακόμιση από το ενοίκιο και κατά 20,5% μετακόμιση από το πατρικό, ενώ το 12,9% αφορά επένδυση ή εκμετάλλευση. Επίσης, το 9,4% αφορά εξοχική κατοικία και το 4,7% άλλο σκοπό. Τέλος, σκοπός αγοράς οικοπέδου είναι κατά 47,6% η ανέγερση οικοδομής, 22,4% η επένδυση και 11,8% η γεωργική εκμετάλλευση, ενώ το 6,4% αφορά άλλο σκοπό.

Του Νίκου Ρουσάνογλου

*To άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα  www.kathimerini.gr