Ράλι διαρκείας στην Αττική από το 2018 δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ
Ράλι της τάξεως του 39% έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα από το πρώτο τρίμηνο του 2018 μέχρι και το φετινό πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή απορρέει από την ανάλυση του δείκτη τιμών κατοικιών, που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού πρώτου τριμήνου, η αντίστοιχη αύξηση (συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018) σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζει το 27,8%. Επίσης, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση τιμών το 2021 διαμορφώθηκε τελικά σε 7,4% (από 7,1%), έναντι αύξησης κατά 4,5% το 2020.
Πάντως, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, ο ρυθμός ανόδου των τιμών των κατοικιών σημείωσε ήπια επιβράδυνση, έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πανελλαδικό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης της τάξεως του 9,1% κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο 2021).
Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι ανατιμήσεις των υλικών εξακολουθούν να ωθούν τις τιμές των νέων κατασκευών προς τα πάνω, διευρύνοντας και την απόσταση σε σχέση με τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των νεόδμητων σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 10,3%, έναντι αύξησης κατά 7,4% των παλαιών κατοικιών (ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε ετών). Αντίστοιχα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 τα νεόδμητα ακίνητα είχαν αυξηθεί κατά 9,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αύξηση των παλαιοτέρων είχε διαμορφωθεί σε 8,6%.
Στην Αττική η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 9,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 8,3%. Στις άλλες μεγάλες πόλεις οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,2% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε σε 6,4%. Στην Αττική, συνολικά το 2021, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 9,4% με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, έναντι αυξήσεων 7,8% το 2020 και 10,6% το 2019. Στη Θεσσαλονίκη, το 2021 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2%, ενώ στο σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το 2021, η μέση ετήσια αύξηση ανήλθε σε 7,8% και σε 9,2% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021 η ΤτΕ ανέφερε ότι «η ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2022, έπειτα από πολλές διακυμάνσεις, διένυσε μια περίοδο θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίηση των συνθηκών και περαιτέρω ανάπτυξη. Το 2021 η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει σε επίπεδο χώρας να ενισχύεται έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και σε όρους όγκου νέων οικοδομικών αδειών (47,6% και 54,1% αντίστοιχα), ενώ οι ρυθμοί αύξησης στην Αττική ήταν αξιοσημείωτα υψηλότεροι (64,1% και 70,5% αντίστοιχα)».
Ωστόσο, το γεγονός ότι η τρέχουσα υγειονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει εν μέρει τη λειτουργία της αγοράς, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και τη σημαντική αναταραχή που έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες από το αυξημένο κόστος της ενέργειας και τις επιβαρύνσεις στις τιμές, δημιουργούν εκ νέου συνθήκες αβεβαιότητας.
- Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα www.kathimerini.gr