Αισιόδοξοι για την άμεση επανεκκίνηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εμφανίστηκαν χθες επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κορμά, διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Real Estate, «η επόμενη μέρα θα βρει την αγορά ακινήτων της χώρας να ξεκινάει από το σημείο που σταμάτησε, ακολουθώντας και τη σταδιακή επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, η διαφορά σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία είναι ότι πλέον έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας οι παράγοντες της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ώθηση και στην αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε ο κ. Κορμάς, «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ιδιώτες να έχουν την τάση να προχωρούν σε ενοικίαση ή αγορά μεγαλύτερων διαμερισμάτων από το μέχρι πρότινος σχετικά δεδομένο μέγεθος των 90-100 τ.μ. για μια τετραμελή οικογένεια. Μάλιστα, στρέφονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι τιμές είναι πιο χαμηλές, καθώς προσπαθούν με τον ίδιο προϋπολογισμό να αποκτήσουν ή να μείνουν σε ένα μεγαλύτερο ακίνητο, ώστε να έχουν και την απαιτούμενη ιδιωτικότητα όταν κάνουν τηλεργασία ή τηλεκπαίδευση».

Αντίστοιχα, ο κ. Νίκος Μανομενίδης, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων και Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, σημείωσε ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των αγορών κατοικιών από ανθρώπους που επιδιώκουν τη στέγαση της οικογένειάς τους. Το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 34,6% του συνόλου των αγοραπωλησιών, έναντι 30,4% το 2020. Αντίστοιχα, έχει μειωθεί σε 30,7%, από 34,7%, το ποσοστό των αγορών που γίνονται για επενδυτικούς λόγους, ενώ αύξηση σε 22% σημειώνει και το μερίδιο των εξοχικών κατοικιών (από 18,1% που ήταν πέρυσι). Επίσης, αυξημένη εμφανίζεται και η ζήτηση για νεόδμητες κατασκευές, καθώς φέτος οι αγορές νέων κατοικιών ανέρχονται σε 17,3% από 10,3% το 2020.

Στους κερδισμένους της πανδημίας εντάσσονται και τα ακίνητα logistics, όπου η επενδυτική δραστηριότητα μάλιστα έχει επιταχυνθεί σε σχέση με πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Καραγιάννη, COO της εταιρείας παροχής υπηρεσιών logistics Sarmed, η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες σε χώρους ακινήτων logistics, αλλά αντίστροφα μειώνονται οι ανάγκες για χώρους σε εμπορικά καταστήματα, με την τάση αυτή να μονιμοποιείται και μετά το πέρας της πανδημίας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες ανάγκες σε χώρους logistics είναι πιθανότερο να καλυφθούν από νέες αναπτύξεις, παρά από την ανακατασκευή υφιστάμενων και παλαιότερων ακινήτων, καθώς το κόστος για κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό.

Του Νίκου Ρουσάνογλου
*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα www.kathimerini.gr