Γενική αύξηση, με μικρές εξαιρέσεις, καταγράφουν για το 2020 οι ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο ο ιστότοπος αγγελιών Spitogatos. Πανελλαδικά, οι τιμές πώλησης που ζητούν οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ αυτές για ενοικίαση κατά 6,5%. Σημειώθηκε όμως και σημαντική μείωση (ζητούμενων) τιμών, άνω του 15%, αλλά αυτή αφορά ελάχιστες περιοχές της επικράτειας, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

«Παρότι οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά σε όλη την επικράτεια εν μέσω της πανδημίας –φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο 80% περίπου των περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης– βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε από την πλατφόρμα μας, διαφαίνονται και κάποιες περιοχές-εξαιρέσεις, με πιο αξιοσημείωτες κάποιες περιζήτητες περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια παρουσιάζουν μείωση. Αναμένουμε να δούμε πώς η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και η ενδεχόμενη επιστροφή του τουρισμού –και άρα η επαναφορά κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης– θα επηρεάσει περαιτέρω την αγορά», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Δημήτρης Μελαχροινός.

Στην Αττική, οι ζητούμενες τιμές πώλησης ενισχύθηκαν στο 81,2%, υποχώρησαν στο 14,5% και έμειναν σταθερές στο 4,3% των περιοχών. Τα υψηλότερα ζητούμενα τιμήματα πώλησης, ανά τετραγωνικό μέτρο, καταγράφονται στη Φιλοθέη (3.440 ευρώ), στο Σούνιο (2.562 ευρώ), στα Λεγρενά (2.325 ευρώ) και στην Αργυρούπολη (2.300 ευρώ).

Στη Θεσσαλονίκη, ενισχύθηκαν στο 82%, συρρικνώθηκαν στο 14% και έμειναν σταθερές στο 4% των περιοχών, με τις υψηλότερες προσδοκώμενες τιμές να συναντώνται στο Βυζάντιο (1.750 ευρώ), στη Δόξα (1.666 ευρώ), στις 40 Εκκλησιές (1.445 ευρώ) και στο Ντεπώ (1.422 ευρώ).

Οσον αφορά τα ενοίκια, στην Αττική αυξήθηκαν στο 71,8%, μειώθηκαν στο 23,9% και έμειναν σταθερά στο 4,3% των περιοχών, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν στο 86,8%, μειώθηκαν στο 7,9% και έμειναν σταθερές στο 5,3% των περιοχών.

Η αύξηση των ζητούμενων τιμών αποδίδεται, ώς ένα βαθμό, στην επιστροφή του κατοικείν λόγω της υγειονομικής κρίσης. «Τα διαμερίσματα επέδειξαν ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας, δεδομένων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις. Λόγω και της τηλεργασίας, διαβλέπουμε μια στροφή των υποψήφιων αγοραστών σε παλαιότερα διαμερίσματα, τα οποία ως πιο προσιτά, σε σχέση με μικρότερης παλαιότητας ιδιοκτησίες, διαθέτουν μεγαλύτερη επιφάνεια, εξυπηρετώντας καλύτερα τις αυξημένες ανάγκες για απασχόληση από απόσταση», εξηγεί στην «Κ» ο Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis. Παρά τις αυξητικές τάσεις, η άνοδος των ζητούμενων τιμών είναι αντίθετη με την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας λόγω μέτρων περιορισμού της COVID-19 αλλά και με τη συρρίκνωση των ξένων επενδύσεων. Ενδεικτικά, το 2020 εκδόθηκαν μόλις 403 άδειες διαμονής που συνδέονται με επένδυση σε ακίνητα κατ’ ελάχιστον αξίας 250.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», μέγεθος που είχε διαμορφωθεί σε 3.504 το 2019.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα  www.kathimerini.gr