Η ιδανικότερη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μόνωση του σπιτιού μας. Το πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση σύγχρονων κουφωμάτων με διπλά τζάμια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες της θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού με μερικές απλές κινήσεις και χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα.

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης

Συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης με λέβητα νερού, για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

1. ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΥΣΤΗΡΑ/ΛΕΒΗΤΑ

– Το σημαντικότερο βήμα για εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι η σωστή και τακτική συντήρηση και ρύθμιση του συστήματος καυστήρα/λέβητα από κατάλληλα εκπαιδευμένο συντηρητή. Η συστηματική συντήρηση και ρύθμιση εξασφαλίζει υψηλή απόδοση της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση καυσίμου και τη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια.

– Η συντήρηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, στην αρχή ή στο τέλος της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

– Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης θα πρέπει να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος των καυσαερίων, ώστε να ελέγχεται και να ρυθμίζεται η καύση.

– Μην περιμένετε να χαλάσει ο καυστήρας ή ο λέβητας για να τον συντηρήσετε. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο και πιθανόν να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Βεβαιωθείτε ότι κατά τη συντήρηση θα γίνουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Σε Λέβητα Αερίου:

– Μέτρηση και ρύθμιση της απόδοσης καύσης.

– Έλεγχος καυστήρα, αφαίρεση και καθαρισμός καυστήρα.

– Έλεγχος και ρύθμιση της πίεσης του καυστήρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

– Επιθεώρηση των ηλεκτρολογικών μερών για τυχόν φθορές.

– Έλεγχος διαρροής αερίου.

– Έλεγχος αισθητήρα φλόγας.

– Έλεγχος θερμοστάτη νερού και θερμοστάτη ασφαλείας του λέβητα.

– Έλεγχος συστημάτων ασφαλείας.

– Έλεγχος εσωτερικών επιφανειών λέβητα και των διαδρομών καυσαερίων.

– Έλεγχος και καθαρισμός καπνοδόχου.

Σε Λέβητα Πετρελαίου:

– Μέτρηση και ρύθμιση της απόδοσης καύσης.

– Αλλαγή φίλτρου.

– Έλεγχος βαλβίδας ασφαλείας πετρελαίου.

– Έλεγχος και καθαρισμός ηλεκτροδίων.

– Καθαρισμός μπούκας και φτερωτής καυστήρα.

– Έλεγχος/καθαρισμός φωτοκύτταρου καυστήρα.

– Καθαρισμός εσωτερικών επιφανειών λέβητα και των διαδρομών καυσαερίων από την καπνιά.

– Έλεγχος θερμοστάτη νερού και θερμοστάτη ασφαλείας λέβητα.

– Καθαρισμός/Αλλαγή ακροφυσίου.

– Ρύθμιση της πίεσης λειτουργίας του καυστήρα και ρύθμιση της φλόγας.

– Έλεγχος και καθαρισμός καπνοδόχου.

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ (ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ)

– Εξαερώνετε τακτικά τα καλοριφέρ ώστε να βελτιώσετε την αποδοτικότητά τους. Μέσα στα καλοριφέρ παγιδεύεται αέρας ο οποίος δεν επιτρέπει στο ζεστό νερό να κυκλοφορεί ελεύθερα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό αφού μέρος της επιφάνειας του καλοριφέρ (συνήθως το πάνω μέρος) είναι κρύο σε αντίθεση με την υπόλοιπη επιφάνεια που είναι ζεστή, οπότε η θερμική απόδοση του καλοριφέρ μειώνεται αισθητά με αποτέλεσμα ο χώρος να μην ζεσταίνεται.

– Φροντίστε να καθαρίζετε περιοδικά την επιφάνεια των θερμαντικών σωμάτων από τις σκόνες με ειδική βούρτσα, η οποία εισχωρεί και καθαρίζει τα εσωτερικά πτερύγια των καλοριφέρ, βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητά τους.

– Μην καλύπτετε τα καλοριφέρ με ρούχα ή άλλα αντικείμενα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των καλοριφέρ είναι η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από τις επιφάνειές τους.

3. ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΑΣ

– Η λειτουργία του συστήματος θέρμανσης πρέπει να ελέγχεται αυτόματα από εσωτερικούς θερμοστάτες χώρου, ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

– Ο θερμοστάτης πρέπει να είναι τοποθετημένος σε θέση αντιπροσωπευτική της θερμοκρασίας του χώρου και όχι κοντά σε καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του.

– Βεβαιωθείτε ότι ο κάθε θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία που ικανοποιεί τις συνθήκες άνεσης των ενοίκων. Δοκιμάστε μια ρύθμιση της θερμοκρασίας γύρω στους 20˚C.

– Έχετε υπόψη σας ότι για κάθε βαθμό θερμοκρασίας που χαμηλώνετε τον θερμοστάτη, επιτυγχάνετε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 2%, για μια περίοδο οκτώ (8) ωρών λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης.

– Προγραμματίστε προσεκτικά το χρονοδιακόπτη, ώστε οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

– Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες προσφέρουν τη δυνατότητα ταυτόχρονου προγραμματισμού της περιόδου λειτουργίας του συστήματος και της επιθυμητής θερμοκρασίας για την κάθε συγκεκριμένη περίοδο. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν απουσιάζετε από το σπίτι.

Επίσης καλό είναι να λάβετε μέτρα για σωστή αεροστεγάνωση των κουφωμάτων (πόρτες και παράθυρα) του σπιτιού, τοποθετώντας περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε τις απώλειες θερμότητας και βελτιώνετε τη θερμική άνεση του κτιρίου.

– Κρατείστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, ανοίγοντας τα μόνο όταν χρειάζεται για τον απαραίτητο αερισμό.

– Κλείστε τα καλοριφέρ σε χώρους όπου δεν χρειάζονται, όπως άδεια δωμάτια και αποθήκες.

– Εάν έχετε, τζάκι κλείνετε την πεταλούδα της καμινάδας όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Όταν η καμινάδα είναι ανοικτή μεγάλες ποσότητες θερμότητας από το εσωτερικό χώρο διαφεύγουν προς το περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σημαντική σπατάλη ενέργειας.

– Αν θα εγκαταστήσετε τζάκι στο σπίτι σας, προτιμήστε να έχει τη δυνατότητα παροχής του αέρα καύσης από το εξωτερικό περιβάλλον ή να διαθέτει κλειστή πόρτα με ρυθμιζόμενη καύση.

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο https://noikokyra.gr